Billån

Om du behöver ett banklån när du ska köpa bil finns det två olika sorters billån att välja på, billån utan säkerhet och billån med säkerhet. Nu ska vi på banklåna.se titta närmare på dessa billån.

Billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är egentligen ett helt vanligt privatlån, vilket innebär att banken inte har några speciella krav på det du köper för lånet. Du får alltså köpa din bil av vem som helst (även av privatpersoner) och bilen får vara hur gammal och i vilket skick som helst. Bilens ålder påverkar inte din avbetalningstid och du får låna till hela bilens värde och behöver således inte skrapa ihop till någon handpenning.

Lånebelopp och avbetalning

Ett billån utan säkerhet kan ha ett lånebelopp på 10 000 – 350 000 kr och avbetalningstiden brukar vara på 1 – 12 år. Du betalar oftast av på billånet månadsvis.

Lånekrav

– Du måste vara minst 18 år

– Du måste tjäna minst 100 000 – 150 000 kr/år och ha en fast anställning.

– Du får inte ha skulder hos kronofogden, men några få långivare tillåter betalningsanmärkningar, i alla fall om du har en borgenär.

– Du måste vara skriven i Sverige och ha ett svenskt bankkonto

Billån med säkerhet

Ett billån med säkerhet brukar ha en något lägre ränta än ett billån utan säkerheten och är det enda alternativet för dig som vill köpa en bil som kostar över 350 000 kr, men förövrigt finns det inte så många fördelar med ett billån som kräver en säkerhet. Om du tar ett billån med säkerhet måste du alltid köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare, du får inte låna till mer än 80 % av bilens värde och billånet måste vara färdigbetalt innan bilen har blivit 12 år gammal.

Lånebelopp och avbetalning

Det finns inget direkt övre lånebelopp när det gäller billån med säkerhet. Det är din betalningsförmåga som avgör hur mycket du får låna. Den maximala avbetalningstiden brukar ligga på 8 – 12 år och du betalar av på billånet månadsvis.

Lånekrav

– Du måste vara minst 18 år

– Du måste ha en fast anställning och en årsinkomst på minst 100 000 – 200 000 kr.

– Du får normalt inte ha betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden.

– Du måste vara skriven i Sverige och ha ett Svenskt bankkonto.

Bank Norwegian Banklån