Bolån

Om du ska köpa en bostad behöver du ett riktigt stort banklån, det vill säga ett bolån. Nu ska vi på banklåna.se titta närmare på vad ett bolån egentligen är för något-

Två olika sorters bolån

  • Bolån med bottenlån och topplån. Det här är det klassiska bolånet som innebär att du tar två olika banklån istället för ett. Bottenlånet täcker 75 % av din bostad och topplånet 10 %, resten får du betala ur egen ficka. Ett bottenlån har en lägre ränta och läggs upp på en betydligt längre tid än ett topplån.
  • Ett enda bolån. Idag har det blivit vanligare att man tar ett enda banklån när man ska låna pengar till en bostad. Detta bolån ser ungefär ut som ett bottenlån eftersom det läggs upp på många år och har en låg ränta, men det täcker 85 % av bostadens värde till skillnad från ett bottelån.

Så kan du amortera

Det finns fortfarande banker som erbjuder amorteringsfria bolån även om det inte är lika vanligt längre. Fördelen med att ta ett amorteringsfritt bolån är att du får lägre utgifter på kort sikt eftersom du bara betalar för din boränta, men på lång sikt förlorar du på det eftersom lånet aldrig sjunker. Därför rekommenderar vi på banklåna.se att du alltid amorterar om du kan. Så här kan du amortera:

  • Rak amortering.  Om du väljer en rak amortering amorterar du exakt lika mycket varje månad och betalar för räntan utöver det. En rak amortering gör att ditt lån sjunker mycket snabbt liksom dina ränteutgifter.
  • Annuitetslån. Om du tar ett annuitetslån betalar du exakt lika mycket varje månad för hela ditt lån, alltså inklusive dina ränteutgifter. Det här är bra för den som vill ha full koll på sina utgifter.

Bunden eller rörlig ränta

När du ska ta ett bolån måste du även välja om du ska ha en bunden eller rörlig boränta. Om du väljer en bunden boränta får du samma ränta under bindningstiden som kan vara på allt från 1 år upp till 10 år. Fördelen med en bunden ränta är att om du har en rak amortering riskerar du inte att åka på några räntesmällar som gör att du får svårt att betala för ditt bolån.  En rörlig boränta förändras var tredje månad vilket gör att det blir svårare att planera sin ekonomi om man har en rak amortering eller ett amorteringsfritt bolån. Fördelen med en rörlig boränta är att det brukar ge lägre ränteutgifter i det långa loppet.

Bank Norwegian Banklån