Innan du tar ett banklån

Det är flera saker du bör tänka på innan du tar ett banklån, inte minst om du funderar på att ta ett större banklån, för det ska ju betalas tillbaka också. Därför ska vi på banklåna.se ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du lånar.

Har du verkligen råd att låna?

Om banken anser att du har råd att ta ett lån efter att de har tittat på dina inkomster och utgifter har du förmodligen råd med det. Däremot ser banken inte hur kostsam din livsstil är. Du kanske ständigt köper dyra märkeskläder, reser mycket, spenderar en massa pengar på en dyr hobby eller bränner tusentals kronor på krogen varje vecka. Om så är fallet måste du ställa dig frågan om du har råd att behålla din livsstil eller inte, och om du inte har det måste du antingen börja leva lite billigare eller strunta i att ta ett banklån.

Hur trygg är din inkomst?

Om du bara arbetar på timme, har ett kortare vikariat eller en kort projektanställning är det inte så säkert att du får ta ett banklån, så i praktiken hjälper banken till med bedömningen av huruvida din ekonomi är tillräckligt stabil eller inte. Det är ju inte så att banken vill kugga dig, banken vill ju tjäna pengar på dig, utan de vill bara försäkra sig om att du verkligen har råd att betala tillbaka på ditt banklån

Däremot kanske de inte känner till saker som du gör. Det kanske är så att det går rykten på jobbet om uppsägningar, kanske känner du till att det går dåligt för företaget du jobbar på vilket också kan leda till att du sägs upp. Då bör du absolut inte ta ett lån.

Tänk på vad du köper för banklånet

Om du tar ett banklån utan säkerhet för att till exempel köpa en bil, en MC eller båt bryr sig inte banken om vem du köper produkten av eller i vilket skick den är, men för din egen skull bör du noggrant kolla att bilen, MC:n eller båten är i tillräckligt bra skick för annars finns det risk att du får fortsätta betala på ditt banklån långt efter att den helt har brakat ihop.

Bank Norwegian Banklån